Hanımlar dikkat!
Son zamanlarda yatak odasında daha çok hapşırdığınızı farkettiniz mi? Sabahları kaşıntılı gözler, tıkanık bir burun, gıcıklanmış bir boğaz ya da hafif baş ağrısıyla mı uyanıyorsunuz? Yatak odasına alerjiniz var desek … İnandırıcı gelmiyor değil mi? Ancak maalesef bu doğru. Herhangi bir oda içinde bazı alerjenleri barındırabilir. Örneğin;
*Toz maytları
*Evcil hayvanınız var ise deri döküntüleri
*Toz
*Dışardan gelen polenler
*Küf sporları
Hayatımızın 1/3’ini yatak odasında geçiririz. Eğer alerjiden şüpheniz varsa, odanızın içinde bulunan alerjenler sabahları uyandığınızda yatarkenki halinizden çok daha berbat uyanmanıza neden olabilir. Ama üzülmeyin. Bunun için sterilize bir laboratuvarda uyumanıza gerek yok. Onun yerine bu 6 adımı uygulayarak odanızı alerjenlere dayanıklı hale getirebilirsiniz.
Yatağınızla Başlayın
Her gün birkaç saatimizi yatağımızda uyumaya ayırıyoruz. Ve ne yazık ki çarşaflarımız bir süre sonra toz maytları, bakteriler, saçımızla birlikte dışardan gelen polenlerle dolmaya başlıyor. Bu da alerjik konumlara bizi daha açık ve savunmasız yapıyor.
*Mayt karşıtı örtülerle bazanızı, şiltenizi ve yastıklarınızı kaplayın.
*Nevresimlerinizi en az haftada 1 defa kumaş için en güvenli ve en yüksek sıcaklıkta yıkayın.
*Alerjiye oldukça yatkınsanız kuştüyü yastıklar, yatak pedleri gibi tetikleyicilerden uzak durun. Özellikle köpük ve yüne karşı dikkatli olun. Bütün bunlar yerine alerji karşıtı sentetikleri tercih edin.
Dağınıklıktan Kurtulun
Çok da fazla minimalist olmanıza gerek yok. Sadece gereksiz doluluktan ve dağınıklıktan kaçınmanız yeterli. Ne kadar az dolu, maytların ve küflerin saklanması için o kadar az yer.
*biblolar ve koleksiyonlar eğlencelidir, ancak toz toplarlar.Odanızdaki eşyaları sadece en sevdiklerinizi alarak limitte tutmaya çalışın.
*yatmadan önce kitap okumak pek çoğumuzun hobisi haline gelmiştir, ancak kütüphanenizi evin başka bir bölümünde oluşturmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Kitaplar ve dergiler toz tutmaya oldukça *eğilimlidirler, ayrıca eskimiş kağıt böcekleri kendine çeker.
*yatağınızın altını depo yapmaktan vazgeçin. çünkü o bölgeler toz maytlarının en birincil sığınağıdır. evinizin garajı varsa bu eşyaları oraya taşıyın. ya da evinizde depo gibi bir yer oluşturmayı deneyin.
Düzenli Olarak Süpürün
Odanızı haftada en az 1 defa süpürmek, odadaki alerjen sayısında oldukça büyük düşmeye neden olur. Süpürgenizde hassas hava filtresi kullanın ve en dipten dolapların üstüne kadar süpürgeyle süpürün. Yatağınızın köşelerini ve altını da ihmal etmeyin tabi.
Halılar ve kilimler ayağınızda hoş bir his oluşturur ve odanıza değişik bir hava katar. Ancak astım ve benzeri tarzda bir alerjiniz varsa kesinlikle halı ve kilim kullanmayın. Odanız mermer veya laminant olsun. Yok eğer ille de halı veya kilimim olsun diyorsanız, oldukça küçük alerjen karşıtı kilimler mevcut. Onlara göz gezdirmenizde fayda var.
Hayvanlarınıza Kendi Yerlerini Oluşturun
Elbette kediniz veya köpeğiniz size hazin gözleriyle bakarken onları yatağınızdan uzak tutmak zordur, ancak alerjiye yatkın bir insansanız kesinlikle onları yatağınızdan uzak tutmalısınız. Çünkü hayvanların döktükleri kepek , sizi alerjik bir insan olmaya bir adım daha yaklaştırır. Onun yerine:
*Kediniz veya köpeğinize kendi yataklarını oluşturun, tercihen odanın dışında olmalıdır.
*Eğer onları odanızdan uzaklaştıramıyorsanız, en azından yatağınızdan uzak tutmayı deneyin.
*Evcil hayvanınız odanızda uyuyor ise, odayı daha sık süpürmeye özen gösterin.
*Hayvanınızın kepek dökmesini engellemek için onu sık sık yıkayın.
Pencereleri Kontrol Edin
Ağır kumaşlar toz ve alerjenleri toplar. Bunun yerine perdelerinizde yıkanabilir, hafif kumaşlar tercih edin. Bahar aylarında polenlere karşı dikkatli olun ve pencerelerinizi kapalı tutun. Onun yerine ev içi havalandırmayı tercih edin. Ancak kalan günlerde evinizi sık sık havalandırmaya özen gösterin.
Ayrıca yatağınıza polen gelmesini her gece yatmadan duş alarak ve günlük kıyafetlerinizi odanıza girmeden çıkararak da önleyebilirsiniz. Çünkü dışardan gelen polenlerin pek çoğu aslında saçınızla ve kıyafetinizle birlikte eve girmektedir.
Evinizdeki Havayı Tazeleyin
Her günün 8 saati odanızda nefes alıyorsunuz. Bu yüzden onu olabildiğince temiz tutmalısınız.
*Oda hava temizleyicisini saat yönünde çalıştırmaya özen verin, hiç değilse uyku saatlerinizde.
*Polenlerin dışarıda fazlalaştığı durumlarda pencerelerinizi kapalı tutun.
*Çok nemli bir bölgede yaşıyorsanız küfü gidermek için nem giderici kullanmayı düşünebilirsiniz.
*Birkaç saksı bitkiyle odanızı canlandırın. Özellikle kaşık çiçeği, potos, duvar sarmaşığı ve çin çamı odanın havasını tazelemekte oldukça iyidir.
Odanızdaki bütün alerjenleri yok edemezsiniz, ancak etkilerini azaltabilirsiniz. Sabahları uyanıp alerji hapınıza doğru yürümek yerine, bu verdiğimiz ipuçları ile ilaç kullanma sıklığını azaltmanız oldukça mümkün görünüyor.